Posted in CaRtE

Cu adevărat surprins(ă)

download

Vă amintiți de asta? The Young C.S. Lewis

Iată-mă, aproape jumătate de an mai târziu, cu încă o carte lewisiană dusă la bun sfârșit. A fost un drum lung și anevoios, recunosc.
Faptul că am dispus de carte în două limbi, mi-a fost de un mare ajutor. Pentru că unde m-am împotmolit în Limba Engleză (și trebuie să spun că m-am împotmolit serios!! ) am reușit să ies la liman cu cartea tradusă în Limba Română.
Mi-a spus mie cineva că îți prinzi urechile în ea, dar nu am crezut. Până la proba contrarie, evident!
L-am surprins pe Lewis, prin intermediul cărții, în multe ipostaze. Băiat fiind,a crescut într-o familie de oameni școliți, învățat de mic să citească (pentru că a fost înconjurat de cărți) și să cutreiere dealurile și pădurile. Motiv pentru care toată viața i-a făcut plăcere să facă aceste lucruri. Să citească oricât, oricând, orice carte (de interes- nu altfel) și să se îndeletnicească cu plimbările lungi, în aer liber (cum și trebuie să facă un Englez,pentru că este în natura lui).
Departe de casă, își începe apoi drumul anevoios prin scoală, o școală a vieții și tot odată o scoală care să îl transforme în eruditul Clive Staples Lewis, cel despre care vorbește încă o lume întreagă, 50 după moartea sa.
Despre Dumnezeu cunoaște în parte – până la convertirea lui, de la ateism la teism și mai târziu la Cristos – dar setea după Bucurie persistă în inima lui din primii și până în ultimii ani din viață!

Întoarcerea lui la Dumnezeu a fost o bucurie pentru tot Cerul, cu siguranță! Pentru că omul care odată se simțea ”scandalizat că fusese creat fără să i se ceară acordul” și care căuta că tot dinadinsul să fie ”stăpân pe propriul lui suflet” a murit. Și în locul lui a ieșit la iveală un om nou, un om care Îl vede pe Dumnezeu ca fiind Dumnezeu, nu o ”religie”, nici o ”filozofie” ci Cuvânt, trup, Dumnezeu și om.

Sunt multe de spus despre ”Surprins de Bucurie” dar aș dezvălui prea mult. Și eu una prefer să nu știu dinainte detaliile unei cărți sau sfârșitul unui film!
Închei cu doar câteva citate din multele care mi-au plăcut . Dacă cineva vrea să cumpere cartea în Limba Română, ea se găsește la librăriile Humanitas și costă mai puțin de 30 lei. Pentru munca și timpul investit în traducerea ei, aș zice curat chilipir!

Walking and talking are two very great pleasures, but it is a mistake to combine them. The only friends to walk with is one who so exactly shares your taste for each of the countryside that a glance,a halt, or at most a nudge is enough to reassure us that the pleasure is shared.”
”The return from the walk and the arrival of tea, should be exactly coincident, and not later than a quarter past four.Tea should be taken in solitude[…]For eating and reading are two pleasures that combine admirably”
” In the Trinity Term of 1929 I gave in and admitted that God was God, and knelt and prayed:perhaps, that night,the most dejected and reluctant convert in all England.
I did not see what is now the most shining and obvious thing; the Devine humility which will accept a convert even on such terms. The Prodigal Son at least walked home on his two feet. But who can duly adore that Love which will open the high gates to a prodigal who is brought in kicking,struggling,resentful, and darting his eyes in every direction for a chance of escape? The words compelle intrare, compel them to come in, have been so abused by wicked men that we shudder at them; but, properly understood, they plumb the depth of the Divine mercy.
The hardness of God is kinder than the softness of men, and His compulsion is our liberation.”

Acestea fiind spuse, da-ți fuga la librărie și cumpărați! Hai, grăbește! :)

Advertisements

Author:

Oh God, I don't love You, I don't even want to love You, but I want to want to love You! Theresa of Avila

2 thoughts on “Cu adevărat surprins(ă)

  1. Frumoasa postare. Iubesc cartile si implicit ideea de a avea cate un articol cu cateva ganduri despre carti citite.
    “Walking and talking are two very great pleasures, but it is a mistake to combine them.” Plimbarea instita de discutii este activitatea zilnica preferata a familiei noastre din care avem mari beneficii. Peisajul poate varia, din simplele imprejurimi ale locuintei sau frumoasele locuri din natura sau din oras. Apreciem aceasta combinatie de mers pe jos si conversatie care ne face sanatosi la trup si la minte/suflet. :)

  2. Și mie îmi plac plimbările lungi și conversațiile care se pot naște în timpul lor, Carmen.Pesemne însă că pentru Lewis o privire, o poposire pe undeva sau un simplu ghiont erau ca și o conversație și lui îi era suficient.
    Totodată, pot să îl înțeleg într-o mare măsură pe Lewis pentru că sunt genul de persoană care se simte bine și în solitudine. Astfel că o plimbare o pot face și singură fără să am senzația că mă plictisesc . Ba chiar nici nu cred că m-am plictisit vreodată în viața mea!Nu știu cum e sentimentul și nu cred că îl voi cunoaște vreodată! ^_^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s