Posted in Apologétique

Puterea Cunoaşterii

muffin books

Acela care odată, când Universul întreg era într-o armonie completă cu Dumnezeu, într-o relaţie de adorare şi slavă- slavă la care Dumnezeu avea orice drept, slavă pe care o dădea la rândul Lui spre beneficiul altora (pentru că Dumnezeu are o iubire nepreţuită* şi care se dăruieşte , nu care ţine pentru sine în mod egoist) – s-a răzvrătit împotriva autorităţii supreme, din pricina unui gând (primul gând care a pervertit universul şi lumea creată de Dumnezeu) care i-a permis să se pună pe sine şi gloria sa mai presus de Dumnezeu.

Acela- pentru acest gând– a fost izgonit din prezenţa lui Dumnezeu împreună cu 1/3 din îngerii şi făpturile cereşti care i-au dat crezare şi l-au urmat orbeşte, în nebunia lor împotrivindu-se Mâinii Creatoare care odată le-a dat viaţă şi un scop bine definit, a mâinii care primea slava de la toate făpturile şi pe care o dădea mai departe spre beneficiul altora.

Acel înşelător vine de această dată înaintea omului şi îi pune în gând o întrebare; o întrebare aparent atât de inocentă şi care nu ar fi părut să aibă alt scop decât acela de a veni în sprijinul şi ajutorul “creaturii ”. Gândul care odată a sălăşluit în mintea lui Lucifer, dând naştere la o alternativă, strecoară acum în mintea omului acceaşi tentaţie.

Tentaţia unei alte posibilităţi: “Ei…Oare chiar a spus Dumnezeu ?”

“NU! Hotarât că nu veţi muri! Dar Dumnezeu ştie, că în ziua când veţi mânca din el [pomul cunoştintei binelui şi răului] vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul.”

De atunci, de-a lungul miilor de ani care s-au scurs de la prima înfruntare şi până în zilele noastre, acest diavol, acest mincinos, se foloseşte de aceeaşi armă pentru a-L face pe Dumnezeu mai puţin drept, mai puţin sfânt, mai puţin Dumnezeu şi a se face pe el mai mult , muult mai mult decât ceea ce este.

Cunoaşterea! Acest cuvânt răsună în mintea omului ca şi cum ea ar fi arma absolută prin care putem atinge absolutul fără nici un ajutor din partea Divinităţii de drept şi de fapt. Să cunoaştem tot mai mult, să citim tot ce putem atinge, să studiem toate modalităţile de a ajunge la Dumnezeu, să cercetăm toţi dumnezeii pe care i-a scos lumea asta de la început, să studiem toată ştiinţa aceste lumi, pentru că doar aşa putem să ştim toate lucrurile. Doar aşa vom putea să aruncăm în faţa Creatorului un “nu am nevoie de Tine, eu însumi sunt Dumnezeu!”

Şi măcar dacă ar fi aşa. Dacă Dumnezeu ar însemna doar cunoaştere absolută!

Dar Dumnezeu este mult mai mult decât cunoaştere pură. Dumnezeu nu este ceea ce cunoaşte. Nu asta Îl defineşte! Dumnezeu are un caracter, Dumnezeu acţionează, gândeşte, iubeşte, iartă, creează, dă viaţă!

Însă chiar şi aşa, ca să cunosc totul ar trebui să pot face totul şi să pot deţine totul. Ţinta mea este din capul locului greşită pentru că nu putem cunoaşte decât “în parte”. Un om de ştiinţă (nu îmi aduc aminte bine, dar cred că este vorba despre Einstein) spunea că matematic, ar putea exista o formulă, o teoremă care ar face posibilă ieşirea noastră din spaţiul acesta finit, în acela înfinit; că această teoremă ne-ar putea trece pe partea cealaltă, o parte a unei lumi infinte, imateriale şi perfecte. O lume la distanţă de un [im]pas. Dar noi ştim că această formulă nu poate fi materializată pentru că lumea imaterială nu ne aparţine şi noi nu suntem şi nici nu vom fi stăpânii universului. Cel puţin nu în viaţa asta. În viaţa asta, avem doar două opţiuni:

I. Fii altfel. Poţi striga de pe acoperişul casei sau doar să trăieşti după aceste îndemnuri: „Să fii dumnezeu”, „să nu depinzi de nimeni” , „să fii ceea ce vrei să fii” , „să cunoşti şi să deţii totul „. Cunoaşterea aceasta este tentaţia alternativei iar duhul aceluia care vrea să te ajute să „cunoşti”, vrea totul pentru sine iar pe tine te va folosi pentru distrugerea ta* (a se citi „distrugere spirituală”- adică despărţirea de Dumnezeu).

Nu este obligatoriu ca tot ceea ce cunoşti să fie şi bine pentru tine, însă oferta celui rău este „cercetaţi totul ca să fiţi ca Dumnezeu”. Dar foloseşte vreunui om să cunoască toate lucrurile, să fie stăpân peste toate, dacă îşi piede sufletul?

II.Fii ceea ce eşti. O persoană care depinde de Dumnezeu ca să atingă desăvârşirea, conştientă că mirajul pe care ţi-l prezintă înşelătorul nu are alt scop decât glorificarea lui, nu a ta.

Când sursa cunoaşterii este Dumnezeu nu ai nevoie să cunoşti toate lucrurile, pentru că El este cel care le cunoaşte . Din El, ca sursă de cunoaştere poţi primi autentic şi plenar tot ce este bun. Comoara ta cea mai de preţ este să ai duhul Lui Dumnezeu în tine, să ai un caracter similar cu a Lui (nu doar cunoaştere) şi să îţi păstrezi ţinta, aceea de a fi în prezenţa Lui Dumnezeu.

Cunoaşterea nu înseamnă să acumulezi informaţie, ci mai presus de toate să fii încununat cu valori şi valorile pe care le incluzi în viaţa ta pot face din tine un om cu un caracter asemănător cu cel al Lui Dumnezeu. Şi pentru că eşti înzestrat cu acest dar , de a spune “da” sau “nu” tu eşti singurul care poate decide cât de mult îi permite Lui Dumnezeu să lucreze in tine.

“ Oare, a spus Dumnezeu cu adevărat? “ Da. A spus.  Şi asemenea acelui gând care a stricat, a pervertit o lume perfect creată, tot aşa, neascultarea unui singur om, ne-a tras pe toţi într-o lume adamică, căzută, pervertită, stricată şi lipsită de slava Lui Dumnezeu. Singura cale pe care Dumnezeul Scripturii o arată pentru o reabilitare cu El este “da”-ul tău sincer, care Îl acceptă pe Creatorul acestei lumi inapoi în centrul inimii tale, acolo unde ar trebui să troneze de drept şi de fapt.

 

 

 

 

*Dumnezeu este Dragoste Agape, dragoste care se dăruieşte, care un păstrează nimic pentru Sine ci dă altora. Din acest principiu al dragostei “nu-pentru-Mine-ci-pentru-tine” s-a dat El pentru mântuirea oamenilor , pentru ca să ei să aibă parte la acesastă dragoste jertfitoare.

Advertisements

Author:

Oh God, I don't love You, I don't even want to love You, but I want to want to love You! Theresa of Avila

4 thoughts on “Puterea Cunoaşterii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s