Posted in Scriptorium Bibliae

Despre Iad- în concepţia creştină

the-love-knot-590x443

O ciornă uitată într-o carte şi descoperită de curând m-a pus faţă în faţă cu acest citat: “Oamenii tind să aprecieze dacă Iadul este un lucru drept sau nu, pornind de la sentimentul lor faţă de iad sau de la ofensa emoţională pe care o resimt ei la gândul iadului.”

Am întâlnit persoanele de acest fel (chiar şi între creştini)  care consideră că Iadul nu este o realitate corectă din punct de vedere moral/spiritual/logic . Însă Biblia arată aşa de multe ipostaze în care Dumnezeu spune clar şi răspicat că El nu doreşte moartea păcătosului, ci vrea ca toţi să trăiască veşnic alături de El.

Ezechiel 33.11 : “Spune-le : Pe viaţa Mea, zice Domnul Dumnezeu, că nu doresc moartea păcătosului,ci să se întoarcă de la calea lui şi să trăiască. Întoarceţi-vă. Întoarceţi-vă de la calea voastră cea rea! Pentru ce vreţi să muriţi voi [casa lui Israel] ? “ Nu este destul de evident că aici Dumnezeu nu se referă la o moarte firească (pentru că toţi suntem datori cu o moarte) ?

Pedeapsa Iadului este de natură emoţională mai mult decât firească . Durerea despărţirii veşnice de cel mai minunat Om de pe pământ, separarea eternă de Dumnezeu este cea mai cruntă pedeapsă care poate să existe. Nu este vorba despre cazanele de tortura, nu este vorba de foc şi smoală  [ba da, poate şi despre ele este un pic vorba] ci este vorba, mai mult decât orice altceva de o separare de Dumnezeu şi o veşnicie petrecută în regret şi chin sufletesc, care va depăşi cu mult durerea fizică a trupului duhovnicesc care ni se va da după Înviere.

“Durerea îndurată va fi cauzată de regretul pentru excluderea finală, decisivă, nesfârşită din prezenţa Lui Dumnezeu şi de la viaţa bună pentru care am fost creaţi” Iadul este pedeapsa finala primită în urma refuzului constant de a trăi pentru scopul  cu care ai fost creat.Acela de a sluji Creatorului cu viaţa ta. Este consecinţa logică a unei viaţi trăie în neascultare faţă de Creator(neascultare numită şi păcat).

Şi dacă putem înţelege că un părinte are drept de respect ,ascultare şi iubire din partea copilului său* de ce nu putem accepta asta şi în cadrul relaţiei om-Dumnezeu.  Dacă El a făcut tot posibilul pentru ca noi să putem avea o relaţie cu El, dacă ne-a dat mijloace de a relaţiona cu El, de a avea acces la bunătatea Lui, la mila Lui, la nelipsita lui grijă pentru noi, şi Îl refuzăm în mod repetat şi constant, oare nu trebuie să suportăm consecinţele despărţirii de El? Măcar că El dă ploaie şi face să răsară Soarele peste toţi oamenii,oricare el-ar fi relaţia lor cu Dumnezeu.

câteva trimiteri despre iad:

Daniel 12.2 Mulţi dintre cei ce dorm în ţărâna pământului se vor scula : unii pentru viaţă veşnică,şi alţii pentru ocară şi ruşine veşnică.

Ps. 36 Cei răi, nu vor mai fi. cei răi pier ca fumul . cei răzvrătiţi sunt nimiciţi cu totul.

Isaia 1.28 Pieirea îi va atinge pe toţi cei răi.

Matei 25.31  depre judecata viitoare.

Soluţia Lui Dumnezeu este alegerea de a fi cu El, de a recunoaşte că trăim într-o lume şi firească şi spirituală. unde Binele şi Răul sunt nişte realităţi atât ale lumii în care trăim cât şi a lumii pe care nu o putem vedea cu ochii aceştia de carne şi alegera de a fi într-o relaţie personală şi de comunicare  cu Dumnezeu. Credinţa în aceste lucruri nu se bazează  pe sentimente [din nefericire pentru noi] ci pe ce spune Scriptura.  Iar opusul raului,opusul pedepsei veşnice sunt pacea şi odihna pe care o poate da Isus Cristos vieţii noatre (atât cea în trup cât si cea care va urma) prin credinţa în El.

 

 

 

 

 

* într-o relaţie sănătoasă

Advertisements

Author:

Oh God, I don't love You, I don't even want to love You, but I want to want to love You! Theresa of Avila

2 thoughts on “Despre Iad- în concepţia creştină

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s