Posted in Apologétique

Adevarat ca a Inviat! *

DSCF0457

Printre multe credinte si religii, viata de dupa moarte este o doctrina foarte importanta. Nu doar Crestinismul/Iudaismul/Islamismul afirma ca trupul , dupa ce moare va merge intr-o alta dimensiune(lume) .

Egiptenii( dupa dovezile istorice de mai bine de 3000 de ani) trebuiau sa isi pastreze trupurile intacte dupa moarte si sa primeasca daruri de mancare si bautura, in mod regulat.

Grecii, se temeau de moarte.Dupa moarte, credeau ei, omul calatorea prin Hades, trecand intai rîul Styx. Mai târziu, lumea de dincolo îti oferea fie un premiu, fie o pedeapsa –- dupa cum ti-ai trait viata. Roma Antica, pe de alta parte, credea ca în timpul vietii, sufletul traieste ca într-o închisoare pe o perioada stabilita.Scopul vietii era bine determinat si obligatoriu pentru fiecare om , ca o parte dintr-un ciclu al vietii sufletului –de altfel nemuritor.

În Hinduism, se crede ca omul trebuie sa se reîncarneze de mai multe ori,pana la împlinirea completa a salvarii. Multe alte pareri despre viata de dupa moarte, sunt descrise aici .

Dar tot la fel de importanta este si doctrina despre învierea trupurilor.Religiile antice egiptene cred în învierea trupului. Osiris, zeul mortii si a taramului de dincolo are putere sa aduca la viata pe oricine.

Zoroastrianismul de asemenea, propovaduieste o refacere totala a universului si o reuniune cu Dumnezeu în toate lucrurile.

Poate ca cineva va spune “bine,bine, dar acestea mentionate de tine vorbesc despre figuri mitologice. “ E adevarat, figurile religioase sunt vazute de multi ca figuri mitologice,sau personaje care nu au existat niciodata.  Insa credinta omului in viata de dincolo, în învierea trupului (la un moment dat) este pe cat se poate de reala. Asta vreau sa evidentiez, ca omul, chiar si fara sa cunoasca pe Creatorul adevarat, are intiparit adânc în fiinta lui ca viata nu se sfarseste aici. Ca sufletul nu moare odata cu trupul.

In Iudaism, sunt “înregistrate” cateva momente fenomenale (am putea noi spune) . Daca luam în considerare ca Vechiul Testament este mai presus de toate o istorie scrisa a poporului evreu, atunci trebuie sa întelegem ca aceste scrieri adeveresc ceea ce alte popoare practicau .

1 Împarati 17.17-24- fiul vaduvei

2 Împarati 13- omul care s-a atins de trupul lui Elisei

2 Împarati 4.32- fiul Sunamitei

În Noul Testament, pe vremea Domnului Isus si imediat dupa, avem cateva cazuri de inviere din morti:

Matei 9.18-26 fiica lui Iair

Luca 7.11-17 învierea tânarului din Nain

Ioan 11.1-46- învierea lui Lazar

Faptele Apostolilor 20.7-12 învierea lui Eutih

Faptele Apostolilor 9.36-43 Învierea Tabitei

Şi daca religiile pagane, marturisesc  credinta in invierea mortilor, si asta nu pe baza Cuvantului Lui Dumnezeu, cu atat mai mult, noi putem afirma ca invierea din morti este un fapt real.  Pâna aici insa, am putut vorbi despre invierea trupului pe plan fizic. Toti cei care au inviat pana la Isus Cristos au inviat in trupuri muritoare , au mai trait si apoi au murit.Domnul Isus Cristos a avut insa parte de o inviere într-un trup nemuritor.

Trupul Lui Cristos înviat a nimicit moartea si a adus la lumina viata si neprihanirea, prin Evanghelie.Prin El am primit noi dreptul sa ne chemam Fii ai Celui Preaînalt (Ioan 1:12 “ dar tuturor celor ce L-au primit ,adica celor ce cred în numele Lui , le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu, nascuti nu din sange, nici din voia firii lor, nici din voia vreaunui om, ci din Dumnezeu).Si prin aceasta înviere a Lui Cristos, vom putea si noi sa primim un trup nou , atunci cand vom învia, fiecare la randul cetei lui.

Profetul Daniel, vorbeste despre învierea trupurilor în Daniel 12.2: Multi din cei ce dorm in tarana pamantului se vor scula: unii pentru viata vesnica si altii pentru ocara si rusine vesnica. 

Moartea si Învierea Domnului Isus nu pot fi discutate separat. Una fara cealalta nu ar avea valoarea pe care o au împreuna. Invierea Lui Cristos este dovada faptului ca Dumnezeu Tatal a privit jertfa Domnului Isus ca pe una completa, dusa pana la capat, o jertfa curata si intreaga.

Puterea învierii Lui Cristos este incomensurabila, pentru ca nu doar a sfaramat lanturile mortii si puterea întunericului, dar a ridicat pacatele intregii lumi. Nu doar pentru ca a murit pe o cruce purtandu-ne, facându-se PACAT pentru noi, dar a dat piatra la o parte si a revenit printre noi ca sa ne dea si noua un trup nou, un duh nou, o viata noua.Nu doar pentru ca a acceptat sa vina în lumea noastra si sa se faca asemenea noua,dar pentru ca ne-a rascumparat, cu pretul vietii Lui. Nu doar pentru ca este un Mijlocitor Perfect intre noi si Dumnezeu, nu doar pentru ca este Domn Minunat  ci si pentru ca ne-a dat iarasi speranta pentru sufletul nostru. Cristos Cel Mort si Înviat a adus în noi o transformare pe care nimeni altul nu o putea face.Cristos Cel Mort si Înviat ne-a împacat iarasi cu Tatal si ne-a facut onoarea de a ne numi frati. Si în plus, pe langa toate acestea, ne-a dat acces la puterea transformatoare a unei Persoane extraordinare, la Duhul Sfânt, Dumnezeu minunat care schimba oameni, care schimba caractere, care vindeca suflete , care ridica boala, care da putere in neputinta, care da intelepciune din Dumnezeu, care locuieste in noi clipa de clipa pentru a ne face mai buni, mai apropiati de ceea ce este El si care în ziua Aceea  (Marcu 13.26-37) ne va ridica în vazduh ca sa Îl întâmpinam pe El pe nori de slava. Mareata zi pentru cei in a caror inima este Duhul Lui.

 

Adevarat, Adevarat C-a Înviat!

  *idei preluate de la fr.Emanoil Caileanu

 

Advertisements

Author:

Oh God, I don't love You, I don't even want to love You, but I want to want to love You! Theresa of Avila

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s