Posted in Apologétique

Carpe diem Carpe Cristus

DSCF5347


Cu mult timp înainte de vremea Domnului Isus  şi după, multe popoare trăiau după legea aceasta: trăieşte clipa. Se crede[a] că viaţa pe pământ este[era] tot ce se poate trăi şi după moarte nu mai e[ra] nimic de aşteptat. De aceea mulţi se agăţau de acest principiu, trăind momentul după placul inimii şi atât.
Trăieşte clipa. Uită de ziua de mâine, azi contează, acum e momentul.
Mâine poate nu va veni.
Fă ce îţi place.
Destrăbălarea a fost mereu la culme pentru fiecare generaţie în parte. Fie că trăiau în perioada lui Horaţiu, sau pe vremea lui Henry al VIII lea, sau în secolul XXI , acest stil de viaţă a fost şi probabil că va fi mereu în vogă.  

Carpe diem, quam minimum credula postero!    Trăiește-ți ziua de azi, nu te încrede în cea următoare!

Şi Domnul Isus a avut o filozofie similară de viaţă. Un fel de carpe diem dar pe care El îl numeşte altfel. Un stil de viaţă total diferit, care nu este deloc în vogă, până în ziua de azi, dar care presupune  alegere, autocontrol, determinare şi nu în ultimul rând Duh Sfânt. Pe când era încă în viaţă, a venit la Isus în miez de noapte un om învăţat, căruia îi era poate un pic frică de confraţii lui şi ideologiile lor despre viaţă. Însă înaintea lui Isus nu se teme să recunoască… ştim că eşti trimis de Dumnezeu, pentru că nimeni nu face ce faci Tu,dacă nu L-a trimis Dumnezeu. Şi totuşi pe Domnul nu Îl interesa ce cred oamenii despre El, ci să spună clar şi răspicat că ideologiile şi stilurile de viaţă trebuiesc schimbate. Nu prin a intra din nou în pântecul mamei şi a te naşte din nou, un om schimbat, ci prin înnoirea minţii. Prin “metanoia” *.  Trăieşte clipa prin a alege să îţi schimbi stilul de a gândi. Cristos a îndrăznit să spună despre Sine : “Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa” O afirmaţie care poate cu uşurinţă să răstoarne filozofia  lui Horaţiu. Cum să mai trăieşti clipa după placul tău, dacă este o [Singură] Cale, un Adevăr şi o Viaţă?  Dacă lucrurile se fac serioase şi din copii mici, ne trezim că suntem mari şi cu responsabilităţi căruia trebuie să le dăm de capăt, ar fi  nebunie curată să rămânem aceiaşi  iresponsabili** . Cristos a venit tocmai ca să ne arate că viaţa e serioasă. Că este Dumnezeu şi că nu mai suntem naivii care puteau să facă orice le făcea lor plăcere ,fără să existe consecinţe.  Pentru că în lipsa Căii, bâjbâim încoace şi încolo fără rost. Mergem pe orice cale vrem noi şi nu ne interesează unde ajungem, pentru că scopul nostru nu este Finalul ci prezentul.    Şi în lipsa Adevărului, nu ţinem cont de ce e adevărat şi ce nu, pentru că nu ne interesează Adevărul ci mijloacele prin care putem să fim victorioşi , eroi, bine văzuţi, perfecţi în ochii altora,fie ele adevărate sau false.   Iar Viaţa de dincolo prea puţin contează dacă nu ştii ce te aşteaptă şi ce se cere de la tine. Preferi să iţi iroseşti resursele pe viaţa asta, trăind la maxim fiecare moment, în orice mod vrei tu, ca atunci când ajungi la capăt, să nu regreţi nici o secundă.

Dar dacă necunoscutele acestea s-au luminat deodată şi Cristos afirmă cum nici un alt dumnezeu nu a afirmat până acum, că Viaţa, Adevărul  şi Calea sunt  prin El, atunci “carpe diem” îşi pierde cu totul sensul .   Isus a venit să ne transforme din copii mici, care nu ştiam  nimic despre viaţă şi Adevăr ‘- în oameni maturi, responsabili şi capabili să luăm decizii noi cu privire la stilul de viaţă,  în stare să redescoperim nevăzutul şi  să practicăm credinţa- pentru că [,] credinţa e singura care poate distruge lumescul.

*METANOIA(greacă)  = schimbarea minţii sau a se razgândi, cu privire la realitatea spirituală personală.

** Iresponsabilitatea din acest post se referă strict la planul spiritual. A nu se confunda cu lipsa de moralitate sau orice altceva specific oamenilor  de orice altă orientare spirituală .

Advertisements

Author:

Oh God, I don't love You, I don't even want to love You, but I want to want to love You! Theresa of Avila

2 thoughts on “Carpe diem Carpe Cristus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s