Posted in Dumnezeologie

Recunoaştere I

În istorisirile Hasidice, stă scrisă povestea lui Dovid Din – din Ierusalim, la care se spune că a venit într-o zi un om în suferinţă. Suferinţa lui era a sufletului, a identităţii mai mult, pentru că suferea o criză de “necredinţă”.
Şi oricum ar fi încercat să îi răspundă,să îi aline durerea, acest suferind îi întorcea cuvinte şi mai grele decât înainte.
Învăţătorul se decide să asculte în linişte. Şi ore în şir, acesta înşiră în durerea lui, în aiureala lui, cuvinte pline de amărăciune, de deznădejde, supărare. Timp de câteva ore, a ascultat şi în final, când acesta s-a oprit, l-a privit şi l-a întrebat : ” De ce atâta mânie, pe Dumnezeu? ”
Dar omul nici nu pomenise pe Dumnezeu în tot discursul lui.
Nedumerit, a stat aşa o vreme şi apoi, a amuţit. Când şi-a dat seama,într-un final, a spus : “Toată viaţa mea, m-am ferit, m-am temut să îmi exprim mânia pe Dumnezeu, dar am îndreptat-o mereu spre alţii care erau legaţi cumva de El. Abia acum, mi s-au deschis ochii şi văd.”

Dovid Din, in dragoste şi cu blândeţe, îl roagă să meargă împreună cu el. “Într-un loc special”- îi spuse.
Se opresc înaintea Zidului Plângerii, departe însă de mulţimea strânsă acolo, undeva în apropierea ruinelor Templului. Cei doi se aşează şi Dovid îi explică barbatului că trebuie neapărat să îşi exprime durerea şi mânia pe care o simţea la adresa lui Dumnezeu.
Şi timp de peste o oră, bărbatul care acum înţelesese ce era în inima lui, cu toată fiinţa lui prezent acolo, începu să lovească zidul cu ambele mâini şi să îşi strige durerea, cât îl mai ţineau plămânii.
După asta, a inceput să plângă. A plâns. A plâns iar. Şi nu se mai putea opri, până când, încet, plânsul i se transformă în suspine. Iar suspinele deveniră o rugăciune.
Astfel, l-a învăţat Dovid Din, pe acest bărbat, să se roage.

Advertisements

Author:

Oh God, I don't love You, I don't even want to love You, but I want to want to love You! Theresa of Avila

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s