Posted in Dumnezeologie

Fascinaţie!

Biserica Primară a crescut printr-un fenomen numit Evangheliazare fascinantă.
Oamenii erau fascinaţi de calităţile lui Isus Cristos care se arătau în creştini. Dragostea, răbdarea, pacea, arătate în oamenii care credeau în Isus era un fenomen fascinant pentru păgâni.

Prioritatea nr.1 a Duhului Sfânt pentru noi este să devenim asemenea lui Isus. Acea putere care să ne facă martori ai lui , capabili să Îl prezentăm pe Cristos celoralţi. Nu o religie, nu o tradiţie ci pe Isus Cristos. El fascinează oamenii, chiar şi atunci când nu vor să o recunoască ! :-)

Advertisements

Author:

Oh God, I don't love You, I don't even want to love You, but I want to want to love You! Theresa of Avila

6 thoughts on “Fascinaţie!

 1. Este fascinant ceea ce spui, dar nu este aceeaşi fascinaţie cu cea a primilor creştini. Isus a fost prezentat de apostoli în mijlocul Romei păgâne (şi a altor cetăţi ) pe vremea când zeităţile lor cereau ofrande omeneşti şi orgii sexuale.
  Acest Domn pe care îl prezintă primii creştini , cere, dimpotrivă, sfinţire şi dragoste faţă de aproapele. Caută Fapte 17.15-34.
  Ceea ce a devenit mai târziu Creştinismul, cu inchiziţia, cu tradiţiile, cu idolatria, graţiile oferite contra cost, pe cât de fascinante par, nu au treabă cu Creştinismul, ci cu modalităţile omului de a pângări Adevărul.
  Şi mai departe, ce fac oamenii pentru “fascinant” nu e treaba mea.
  Singura persoană care merită fascinaţie este şi va rămâne Isus Cristos. Părerea mea :lol:

 2. Să fiu sincer chiar mă fascinează. Nu am cum să nu recunosc cum mă fascinează că oamenii pot fi fascinaţi de personalităţi.

  Jesus, John Lenon, Hannah Montana, Madona, Barack Obama etc etc.

  Oamenii simt nevoia să fie fascinaţi de personalităţi. Unii folosesc asta în scop financiar şi de influenţă de mii de ani. Mamele folosesc fascinaţia copiilor pentru taţi ca să le spună “fii cuminte că de nu când vine taică-tu să vezi atunci”, preoţii folosesc fascinaţia credincioşilor să îi mulgă de bani iar comuniştii ruşi au folosit cu succes fascinaţia oamenilor pentru Lenin ca să îi conducă.

  Mă fascinează într-adevăr cum fascinaţia este ilogică şi manipulativă, fără a ţine cont de situaţia, cultura ori religia în care se aplică.

 3. Stai că eu nu prea înţeleg premisele de la care porneşti. De fapt nu am cum să le înţeleg căci potrivit ţie credinţa e ilogică.

  Zeităţile lor le cereau? Cum să le ceară când în credinţa ta nu există alte deităţi decât Mnezău? Nu ar fi mai adecvat să scrii după cum ei credeau că zeităţile lor le cereau. Ar avea mai mult sens şi poate ai vedea că nu eşti neapărat mai specială crezând în ce crezi tu.

  Altă inconsecvenţă este cu încercarea ta de a disocia creştinismul de violenţă. Really? Îmi pare mie sau trebuie să recapitulezi biblia o ţâră? Exodul 35:2, Deuteronomul 21:21 Lev. 20:13 ar fi câteva din rândurile din Biblie care denotă caracterul antic şi violent al acelor scrieri.

  Iar Adevărul de care vorbeşti este unul: NU-L CUNOAŞTEM. Avem nevoie de mulţi oameni educaţi şi mult timp să descoperim ce e în jurul nostru iar poveştile de tipul comunicarii interspecie şi oameni care trăiesc în peşti câteva zile chiar nu explică Adevărul ci continuă să deziluzioneze oameni.

  Cât despre “singura persoană care merită fascinaţie”, te încadrezi perfect în tiparul omului fascinat. În liceu aveam o colegă care credea că singura persoană e Djâm Morison!!! Doar nu crezi că Jizăs e singura personalitate (fictivă ori istorică) care stârneşte fascinaţie? Mohamed, Alah, Buda şi alţii stârnesc o fascinaţie de nedescris persoanelor care, ca şi tine de altfel, cred cu toată sinceritatea că ei cunosc adevărul şi că ceilalţi greşesc în credinţa lor.

 4. Şi totuşi, deşi ştii că sunt …ermm, ilogică în ceea ce cred, continui să ceri explicaţii logice?
  Mă tem că te voi dezamăgi :happy:

  1.Zeităţile de care vorbesc sunt, deşi inexistente in religia iudaică, prezente in toate (aproape toate) celelalte religii. Când ţi-am dat ca exemplu Fapte 17.10, vroiam să îţi demonstrez că Pavel ajunsese într-o cetate a cărei locuitori musteau de idei, filozofii, cultură grecească, aşa că primeau orice se putea numi “filozofie”. Când Pavel ajunge la ei, primesc cu interes veştile despre un nou dumnezeu pe care să îl adauge in lista lor de top-20-deities.Epicurienii si Stoicii erau filozofi de vază in Grecia.Epicurienii credeau că scopul vieţii era să ajungi fericit şi împlinit fireşte, pe când ceilalţi credeau în raţiune mai presus de plăcere, puneau armonia cu natura mai presus de plăcerile lumii, deci aveau un trai disciplinat. În acest cadru, Pavel îl prezintă pe Dumnezeul Bibliei, unor oameni interesaţi de religie.
  2. Ex.35.2
  Lui Dumnezeu îi pasă într-atât de ceea ce face omul cu timpul lui, că pregăteşte o zi în care să se oprească din tot ce face şi să se gândească la Creatorul Său. Faptul că nesocotirea acestei “porunci” era pedepsită cu moartea, îmi zice mie că Dzeu vroia să demostreze că nu e de joacă. Omul modern aleargă 7 zile pe săptămână şi neglijează nu doar odihna trupească dar şi cea spirituală.
  Deut 21.21
  Nu este nici o dovadă arheologică sau biblică (,) care să demostreze că această lege a fost vreodată pusă în aplicare, dar, din nou, e mai mult dovada faptului că omul trebuia să înţeleagă gravitatea faptelor lor.
  Lev 20.13
  Ţin să îţi reamintesc că toate aceste legi erau exclusive pentru cei care practicau iudaismul.
  Homosexualitatea, cred că a fost banată de unele culturi, in anumite perioade de timp. Şi nu neapărat vorbim de culturi religioase.
  Taoismul, zoroastrianismul, unele religii indiene, unele religii chineze, sunt de părere că homosexualitatea este negativă , chiar de condamnat, pentru că nu incurajează procreearea şi este o “mizerie” .
  E cu atât mai mult, evident, faptul că Dumnezeul care ne-a creat cu un scop să aibă o părere cu privire la orientările sexuale.

  3.Ziceam că Isus e singura persoană care MERITĂ fascinaţie, nu că e singura persoană fascinantă pentru locuitorii pământului. Şi hai să presupunem că vorbim despre un personaj fictiv. Isus se naşte şi trăieşte printre cei din poporul său. Îşi începe lucrarea printre oameni, are controlul aspura naturii, aduce la viaţă morţii, cei orbi, văd din nou, cei bolnavi se însănătoşesc, mai presus de toate afirmă despre El că e Fiu de Dumnezeu, motiv pentru care propriul său popor îl condamnă la moarte. Înviază după trei zile şi se înalţă la cer.
  Comparativ cu personaje de genul lui Jim Morisson, Buddha, Lennon, Elvis, Mohamed, personajul Domnului Isus este cu mult mai fascinant. Şi dacă , potivit credinţei mele ilogice, Isus Cristos a existat cu adevărat, nu sunt indreptăţită să cred că Isus Cristos este Singura Persoană care MERITĂ fascinaţie? :blink:

 5. Nu contenesc să am încredere în capacitatea ta de a procesa lucrurile într-un mod logic chiar dacă mi-ai mai arătat un exemplu de ilogicitate chiar aici.

  Nu poţi să accepţi biblia pe bucăţi aşa cum îţi convine. Aia e cuvântul domnului pentru tine. Când îmi dai “dovezi” din Biblie fii responsabilă şi asumă-ţi biblia. Când îţi convine e bună când nu ” nu există dovadă arheologică sau biblică”?.

  Acesta este un exemplu clasic al tiparului care l-am întâlnit la oamenii religioşi. Când ceva nu merge, când ceva nu convine este trecut cu vederea însă când e bun şi “works” – bingo ! acela e cuvântul, adevărul, lumina şi întrerupătorul :D. Partea aia de Biblie e pentru iudaici de acum? Aia cu Eva şi Adam (ordine care să mai scuture din misoginismul Bibliei) nu mai e valabilă? Vorbitul cu reptilele e încă valabil? Nu poţi să te rupi căci credinţa ta vine cu acest bagaj, asumăţi-l.

  Şi nu o putea tu spune mai bine cu fictivitatea lui Isus. Toate “minunile” lui Jizăs au sens doar atunci când le priveşti din acest punct de vedere. E la fel ca minunile lui Hercule, Zeus, etc etc etc şi de ce nu la urmă, Rambo.

  Nu există până acest moment nicio dovadă arheologică (nu pun biblică aici căci şi eu pot scrie poveşti), istorică sau de altă natură care să confirme “minunile”. Sunt doar vorbe, poveşti de genul care pot stârni admiraţie faţă de Batman, Jedi sau Superman.

  Astea fiind spuse: da poţi fi fascinată de conceptul de Isus însă ai o mică mare problemă aici: nu am auzit prea multe persoane să îşi bazeze toată viaţa lor pe nişte poveşti şi să facă un cult atât de mare dintr-o personalitate fictivă altele decât biblia şi Jizăs sau Quranul şi Mohamed; doar nu eşti atât de arogantă să crezi că eroul tău e singurul?

  PS cool recaptcha !!! poate mai scăpi de juvinele alea care vor să îţi spurce site-ul cu chestii prea lumeşti :D

 6. Cred ca ai aşteptări prea mari de la mine, deşi poate şi eu mă aflu în aceeaşi situaţie… sperând să poţi vedea cu ochii minţii mai presus de ceea ce izbeşte ochii, de ceea ce e evident.
  Nu accept Biblia pe bucăţi. O iau ca pe un tot, însă, cred că am mai spus asta, nu poţi înţelege Biblia dacă nu încerci, totodată, în unele cazuri, sa înţelegi si implicaţiile culturale.
  Când am spus că nu sunt dovezi arheologice sau biblice că acea lege ar fi fost pusă vreodată în aplicare, a fost o simplă afirmaţie. Nu am zis că nu e adevărată. Ba dimpotrivă, am continuat, spunând că rostul acelei legi, ca multe altele, a fost de a înţelege gravitatea faptelor pe care unii şi le propuneau să le facă.
  Dacă în unele tări, legea capitală este încă în vigoare, nu înseamnă ca se va pune in practică. Până la proba contrarie. Modalitatea omului de a ţine în frâu un popor… frica de moarte capitală. Poate că şi Dumnezeu s-a gândit la acelaşi lucru, când a propus unele legi.
  Pe vremea când aceste legi erau “scoase”, erau strict pentru cei care ţineau iudaismul şi pentru robii-roabele lor. De fapt, Biblia nu exista pe atunci, ci erau doar niste carţi de lege date pentru poporul Evreu, din partea Dumnezeului lor.
  De exemplu, circumcizia, era pentru iudaici. Nu era nimeni obligat, din altă ţară să facă acest lucru, decât daca doreau să devină şi ei iudaici.
  Nu te obligă nimeni să crezi că Adam şi Eva au fost primii creaţi, sau că satan, sub formă de şarpe a păcălit pe om să nesocotească Cuvântul Lui Dumnezeu. E credinţa mea, recunosc şi îmi asum responsabilitatea. Dar tu, dacă preferi să crezi că lumea diversificată şi minunată în care trăim a luat fiinţă din nimic, cu ajutorul nimănui şi că merge de la sine, e treaba ta. Şi , după părerea mea, cei care pot crede în evoluţie… toată stima şi respectul. Este dreptul tău şi alegerea ta/voastră.
  Partea asta cu … Biblia nu e o dovadă arheologică, well, it’s rubbish. Oamenii în acele vremuri erau instruiţi să capteze informaţia şi să o trimită prin viu grai într-un mod acurat.Google it! Copiii de evrei, trebuiau să înveţe, până la varsta de 12-13 ani, toată Legea şi Proorocii .Pe de rost. Faptele Domnului Isus au fost înregistrate de patru persoane, dintre care unul era medic ne-evreu(Luca), un vames(Matei), un apostol(Ioan) si un misionar(Marcu). Însă doi dintre ei au fost martori oculari. Evangheliile sunt considerate documente acurate si asta este un fapt pe care trebuie să îl accepţi. Nu trebuie musai să crezi ce scrie în ele, dacă nu vrei. Dar să spui că is simple vorbe, cum ar fi scenariile de film pentru Războiul Stelelor sau Superman, e… neargumentativ. Cum, tot odată, pot spune şi despre Evoluţie. Nimeni nu a fost acolo să zică clar şi răspicat ca Big Bangul a fost real. Este o speculaţie pe care mulţi oameni au acceptat-o şi au luat-o ca pe un adevar. Fair enough.Fiecare crede ce vrea să creadă.
  Hei, fiecare crede despre Eroul său că e cel mai tare. Ce, eu nu am voie ? :happy:

  P.S. cu Recaptcha cu tot, continui să trăiesc într-o lume plină de chestii lumeşti :lol:. Şi nu prea sunt şanse să scap de ele în toatalitate. E adevarat că sunt mai putine tâmpenii ca în trecut, dar imi mai scapă câte unul, altul. C-est la vie ! Tre’ să-i fac faţă cumva, nu ? :lol:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s