Posted in Dumnezeologie

umplerea duhului

Zic, dar: umblaţi cârmuiţi de Duhul şi nu împliniţi poftele firii pământeşti

Biblia ne spune că trebuie sa umblăm împinşi de o dorinţă de a face binele, de a face voia Lui Dumnezeu în toate lucrurile. Dar în trupul nostru sunt două firi diferite, care se luptă una împotriva alteia. Atunci când îl cunoastem pe Dumnezeu, sau mai bine zis, cand Dumnezeu ni se face noua cunoscut, Duhul lui trăieşte in noi si incepe a dori să se hranească cu lucruri duhovnicesti, a dori sa faca voia lui si a umple cu lucruri placute lui.
Pe de alta parte, inima noastra este mereu cârmuită de dorinţele firesti, de lucruri care ne fac nouă plăcere, ca oameni.Lucruri care în sine nu ar fi greşite.
Şi în noi stă capacitatea de a ne hrani, fie firea, fie duhul, după dorinţă şi alegere. Şi ceea ce hranesc eu mai mult, va trăi, iar ceea ce tin la distanţă şi neglijez, va muri.

Cum adică, Biblia, ne spune că cei care sunt din Dumnezeu nu mai păcătuiesc. Şi nu mai găsesc nici o plăcere în a păcătui.Dar din practica, am văzut că oricât de mult mi-aş dori, firea mea mereu, neîncetat, necontenit şi neobosit va alerga spre moarte. Orice aş face, cât voi continua să trăiesc voi reuşi să păcătuiesc, sa fac acele lucruri, întocmai cum zicea şi Pavel, pe care deşi nu vreau să le fac, totuşi, le fac. Ceea ce înţeleg mai bine acum e că totul depinde de mine şi de ce hrănesc.
Curvia de exemplu, e una dintre pacatele cele mai usor comise in ziua de azi. Cine a privit la un barbat/o femeie ca sa il/o [pofteasca, a si curvit cu el/ea in inima. Asta ne spune Isus Cristos.
Media , televizorul, pc-ul, toate lucrurile care ne inconjoare fac ca aceasta pasiune a firii sa fie usor de infaptuit. Si in mod involuntar, hranim pofta prin ceea ce vedem, ceea ce auzim si involuntar, prin ceea ce ajunge sa ceara firea pamanteasca. Iar duhul , partea spirituala, nu poate inainta si nu se poate hrani atat timp cat nu are cu ce.

Daca insa, as practica acea disciplina de care zice Pavel (“ma port aspru cu trupul meu”) , adica m-as educa sa fac alte lucruri, sau sa inlocuiesc cu alte lucruri acele deseuri vizuale cu care ma hranesc, treptat, firea mea ar muri in acest aspect. Oamenii au diferite posibilitati de a se taia de la sursele nocive… unii aleg calea cea mai extrema, aceea de a se taia de lume, de a refuza sa primeasca media in casa lor pe orice mijloc si de a se avanta mai mult in citirea cuvantului, in hrana spirituala.Altii se folosesc de media intr-o forma mai moderata, facand poate un compromis intre a evita sa priveasca ceea ce e nociv dar a face totul cu moderatie.Adica aprivi si a crede ca nu sunt afectati. In toate astea insa, duhul are de suferit.
Hrana pe care o dam duhului, hrana spirituala, nu mai are acelasi efect. E ca si cum ai avea stomacul plin si tu ai incerca sa mai mananci un fel de mancare. De aceea stam de multe ori pe genunchi, goi si incapabili de a gasi un cuvant bun, un cuvant de lauda, o durere exprimata catre tronul Acelui Prea Inalt. De aceea, citim, dar de multe ori, cuvantul trece pe langa noi, fara sa ne atinga, fara sa aiba un efect asupra noastra. De aceea postul e tot mai greu de practicat, mintindu-ne ca Dumnezeu nu ne mai cere asa ceva, ca El priveste la inima ( ceea ce nu neg, dar in cu totul alte circumstante).
Eu, ma simt mustrata de Dumnezeu cand ma uit la viata impartita pe care uneori sunt nevoita sa o traiesc, pentru ca nu stiu sa hranesc duhul si sa imi las firea sa moara, pentru ca … desi vreau sa ma schimb, nu o fac… pentru ca incet alunec si ajung sa ma simt goala pe dinauntru si fara putere da a inainta.
Dumnezeu insa sta cu mainile intinse, gata sa schimbe si sa ajute. Si totul tine in intregime de alegerea pe care o fac eu. De hotararea pe care o iau eu de hrani ceea ce important si a lasa sa moara ce e fara valoare.

Advertisements

Author:

Oh God, I don't love You, I don't even want to love You, but I want to want to love You! Theresa of Avila

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s