Posted in Muzică şi film

Îngeri şi Demoni

Am fost la fim. Din curiozitate şi pentru că ceva mai bun nu era de vazut, mi-am luat inima în dinţi şi am văzut a doua ecranizare din ciclul cărţilor lui Dan Brown. De fapt romanul “Îngeri şi demoni” a aparut înaintea Codului Da Vinci, insă asta este irelevant.
În fine,m-am aşezat comod in faţa ecranului de cinema, cu o sticla de apa şi o varietate de pic’n’mix ( că fără ele nu se poate :P ) şi… Şi am fost, profund impresionată. Evident, conspiraţii cât încap, actori cu renume, personaje buchie de carte, acţiune şi …speculaţii.Multe speculaţii.Printre unele , lupta continuă între religie şi ştiinţă, particula “Dumnezeu” (sau anti-materia) şi un gen de grupare ştiinţifico…fantastică – care işi propune să terorizeze lumea Catolica până la distrugere.Una din aia… în masă. Cu Vatican cu tot.
Linkurile filmului/romanului spre istorie sunt destul de multe, iar Galileo Galilei sta la baza inceputului tuturor conspiraţiilor. Odată de mult, a fost un astronom filozof şi cu cunoştinţe în fizică , născut in Italia, pe numele de Galileo Galilei. Deşi credincios, cu frică de Dumnezeu, a fost înzestrat cu o dorinţă de a cerceta adevarul prin descoperiri, prin aplicaţii si mijloace care pe vremea aceea erau considerate moderne. Şi aşa a aflat el ca, înafara pământului se află un centru de gravitaţie. Şi cu această descoperire a aruncat pe fereastră tot ce Aristotel muncise înaintea lui,muncă acceptată official de către Biserica Catolică . Şi uite-aşa se pune Galileo rău cu capii Bisericii Catolice, aşa este lucrarea lui Galileo considerată eretică şi tot ce îşi propunea el să cunoască şi să facă cunoscut altora devine deodată strict interzis.
De ce? Well… Pentru că, sau din cauza a ce se pare ca a fost mereu o problema. Şi anume, cum să interpretăm correct Scripturile. Unele versete din Vechiul Testament, care vorbesc despre facerea Lumii, par la prima vedere, a da de înţeles că pământul nu se mişcă…

Psalm 93:1 Domnul împărăţeşte îmbrăcat cu măreţie; Domnul este îmbrăcat şi încins cu putere: de aceea lumea este tare şi nu se clatină
Psalm 96:10 Spuneţi printre neamuri: „Domnul împărăţeşte! De aceea lumea este tare şi nu se clatină.” Domnul judecă popoarele cu dreptate
1 Cronici 16:30 Tremuraţi înaintea Lui, toţi locuitorii pământului! Căci lumea este întărită şi nu se clatină.
Şi cum încăpăţânarea de multe ori nu are limite, tot astfel, biserica Catolică a avut pe atunci fermitatea să susţină că Scriptura zice “Pământul nu se mişcă”.

Şi dacă aşa zicea scriptura ptr ei, aşa era. Iată de ce, Galileo era un eretic. În fine, mult mai târziu,déjà bătrân şi bolnav, Galiloe este chemat inaintea Inchizitorilor, ameninţat cu tortura si „convins” sa nege public faptul ca pamântul se roteste în jurul soarelui. Deşi scăpat ca prin urechile acului de arderea pe rug, Galileo îşi petrece restul vieţii in arest la domiciliu.Moare 9 ani mai târziu, alături de discipoli fideli , care au stat lângă el până la sfârşit.
De aici naşterea iluminaţilor, de aici frica bisericii Catolice şi binecunoscuta ei acţiune împotriva ereziilor. Mulţi au murit fără motiv insă nu şi în ochii feţelor bisericeşti.Cam asta e ideea din Îngeri şi Demoni. Sau de la această idee se pleacă. Înafară de faptul că … „the hero saves the day”,finalul e destul de neaşteptat.

Însă concluzia la care am ajuns are legătură cu ceea personajul fictiv Camerlengo McKenna spune, undeva, la un moment dat: „Biserica noastră trece printr-un război.Suntem atacaţi de un vechi duşman… Iluminiştii. Acum ei ne doboară din interior şi ne ameninţă pe toţi cu distrugere din partea noului lor dumnezeu…dumnezeul ştiinţei.” Nu de mult stăteam de vorbă cu un bătrânel care deşi a fost credincios cam pe tot parcursul vieţii lui , marea lui pasiune a fost ştiinţa.A lucrat toată viaţa in domeniul ştinţific, axându-se mai mult pe fizică, insă cu o minte extraordinar de logică . Un bărbat foarte organizat, care îşi ia tot timpul din lume să ajungă la o concluzie.Şi mi-a spus odată cum, de multe ori s-a indoit că Dumnezeu există. De multe ori a vrut să afle şi să cerceteze singur , să ajungă la o concluzie logică şi să poată spune cu toată inima că Dumnezeu există…sau nu!

„indoielile nu s-au dus în totalitate, spune el. Am momente când mă indoiesc, însă, când vine vorba de ştiinţă şi religie, ştiu cu siguranţă… nu exista nici un război între acestea două. Religia şi ştiinţa nu sunt dusmani. Războiul există doar în mintea unora.”

Şi m-am gândit la ce a spus el. M-am gândit la puterea pe care o are Biserica , fie că vorbim despre Catolicism, despre Ortodoxism sau despre Protestantism. Biserica –ca şi instituţie…vrea să fie în control, vrea să aibă putere asupra populaţiei. Însă unde anume, în Biblie, stă scris că Biserica Lui Cristos trebuie să fie la putere? Unde spune Cristos că Biserica trebuie să lupte in numele Lui Dumnezeu . Unde stă motto-ul „Scopul scuză mijloacele” ca stâlp al formării bisericii lui Cristos? Pentru că în Biblia mea nu găsesc. Ba dimpotrivă, Cristos ne spune să mergem şi să spunem oamenilor despre dragostea lui Dumnezeu.
Viziunea lui Petru despre Biserica lui Cristos este aceasta:

“Voi însă sunteţi o seminţie aleasă, o preoţie împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Şi l-a câştigat ca să fie al Lui, ca să vestiţi puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată; Preaiubiţilor, vă sfătuiesc s ă aveţi o purtare bună în mijlocul neamurilor, pentru ca, în ceea ce vă vorbesc de rău ca pe nişte făcători de rele, prin faptele voastre bune pe care le văd să slăvească pe Dumnezeu în ziua cercetării. Fiţi supuşi oricărei stăpâniri omeneşti, pentru Domnul: atât împăratului, ca înalt stăpânitor, cât şi dregătorilor, ca unii care sunt trimişi de el să pedepsească pe făcătorii de rele şi să laude pe cei ce fac bine. Cinstiţi pe toţi oamenii, iubiţi pe fraţi; temeţi-vă de Dumnezeu; daţi cinste împăratului!”

Una este să îl vesteşti pe Dumnezeu şi alta e să îl bagi pe gât. Părerea mea. :lol:

Cam pe aici este diferenţa între biserica lui Cristos şi instituţia bisericească fie din vremurile noastre ,fie din cele ale lui Galileo Galilei. Religia se războieşte singură cu ştiinţa. Pentru că pe noi, care am ales să credem că El este Creator, Dumnzeu nu ne-a chemat să ne războim cu nimeni. Decât cu puterile intunericului şi asta nu se face decât prin rugăciune şi ajutorul Duhul Sfânt.
La această concluzie am ajuns eu. Creştinismul care vrea să Îl apere pe Dumnezeu prin orice mijloc de convingere-care se contrazice cu mijloacele lui Dumnezeu- nu are nici o treabă cu Dumnezeul meu. Nu ştiu cine este cel pe care il slujesc, dar nu e Cristos.Şi de asta sunt sigură. Cristos ne cheamă la dragoste şi aşa cum el ne-a dat posibilatea să alegem, tot aşa trebuie să facem si noi. Cine nu vrea să creadă în Dumnezeu e liber să o facă.

Advertisements

Author:

Oh God, I don't love You, I don't even want to love You, but I want to want to love You! Theresa of Avila

6 thoughts on “Îngeri şi Demoni

  1. Corect. Biserica, ca si institutie, are din ce in ce mai putin in comun cu religia. Din ce in ce mai multa incitare la ura, indemnuri spre regres nu spre progres si o rasbunrare a valorii. Toate astea pot caracterizeaza(partial) activitatile Bisericiilor dar nu si religia.

  2. Dumnezeu nu ne-a chemat sa aderam la o religie. El ne-a chemat la un stil de viata.Si cu asta…nici religia cu traditionalismul si regulile ei interne nu prea are sens.

  3. Vreau sa subliniez ceva din finalul tau…asta a fost frumusetea Creatiunii:am fost facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu si ne-a fost data libertatea de alegere.In fiecare zi avem parte de alegeri si de cand Adam si Eva au mancat din fructul interzis pacatul a luat multe forme.Avem libertatea de a crede sau nu in Dumnezeu dar vai…ce va fi de cei ce spun ca nu exista…sau cred ca fac voia sa…si la final sa descopere ca defapt totul a fost in zadar(vezi fariseii din zilele Mantuitorului care se regasesc chiar si astazi)..dupa cum si viata este in zadar daca nu cunoastem si nu tindem sa cunoastem pe Unul singur Dumnezeu si pe Fiul sau,Hristos.
    Fac o paranteza pe final…am gasit blog-ul asta neintentionat desi as fi intrat de mult pe ele daca stiam…m-am apucat de citit si mi-a cazut pe mana Quo Vadis.Un search pe google..cateva clickuri si gata.Scuza-ma ca m-am lungit atat.Pace sa ai in inima si in jurul tau.

  4. Iti multumesc de comentariu Aurelian.
    Da, faptul ca putem alege ce vrem sa facem cu viata noastra e o minune. Sa slujesti din dragoste si nu din obligatie, e cu adevarat ceva. Eu sa fi fost Dumnezeu, nu m-as fi riscat ^_^
    Pace si tie si … lectura placuta in continuare :lol:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s