Posted in Dumnezeologie

Cât de autentic e mesajul Christic?

Hieronymus Bosch
Hieronymus Bosch
Este o întrebare comună printre cei care sunt în căutare, sau printre cei care sunt în faza de negare, când caută motive pentru a-I zice “NU” Lui Dumnezeu..
Cum cică mesajul iniţial al Lui Isus Cristos ar fi total diferit de cel pe care Biserica Tradiţională(şi cea Neoprotestantă) îl învaţă în ziua de azi. Criticii spun că Evanghelia reprezintă învăţătura bisericii primare şi nu a Lui Isus Cristos. Că Isus ar fi fost fidel Iudaismului şi că nu a intenţionat niciodată să “înceapă” o nouă religie. Că Isus nu s-ar fi proclamat niciodată a fi deopotrivă cu Dumnezeu, sau a fi Dumnezeu (parte din Dumnezeu). Un nene pe nume Schonfield afirmă că biserica de la Roma a schimbat învăţăturile lui Pavel despre Isus, ele fiind iniţial impuse, sau prezentate greşit de către Pavel, iar apoi preluate de Biserică, in parte pentru a găsi un motiv să se rescrie istoria lui Isus, şi pentru a-L proclama Dumnezeu. Astfel, prin învăţătura nouă , ” biserica” să poată fi de bun gust Neamurilor din Roma.
Totodată că Pavel a fost de învăţat de Isus că Mesia nu este Divin, nu este Dumnezeu.
Asta este speculaţia , cel putin din punctul lor de vedere. ^_^

Însă, Isus a afirmat despre El ca este Fiul Lui Dumnezeu, ca iartă păcatele oamenilor şi că poate salva omenirea. Foloseşte termenul de Abba care tradus din ebraica inseamnă “tăticule”, o formă prea personală pentru ca cei care trăiau pe atunci să nu o considere o insultă la adresa lui Dumnezeu, Cel Atotputernic. Contemporanii cu Isus au afirmat în repetate rânduri că Isus se făcea deopotrivă cu Dumnezeu (marcu2.6,7 şi ioan 5.17,18)
Alte scrieri, atribuie versete din Vechiul Testament descrierii lui Isus ( înFilipeni 2.6-11 Isus este descris conform versetului din Isaia 45.22-23 ca Domn, cu aceeaşi esenţă ca Dumnezeu, tot una cu El.
Romani 1.3-4 , 1 Corinteni 15.3 nu doar îl numesc pe Isus, Hristos, Domn (sinonime cu Mesia, Cel Uns ) dar se consideră că vers. din 1 Corinteni este probabil cel mai vechi crez şi datează din vremea antecedentă lui Pavel, din vremea inceputului Bisericii Primare, întărind astfel afirmaţiile lui Isus Cristos.
Pavel nu a învăţat niciodată o religie nouă.El a învăţat că [,] Creştinismul este o împlinire a Iudaismului (Romani 10.4, Romani, cap. 9-11, Coloseni 2.16,17). Pavel şi Isus afirmă aceleaşi lucruri despre Evanghelie. Amândoi învaţă că oamenii sunt păcătoşi (Marcu3. 28, Romani 3.23, 6.23) şi că prin moartea Lui Isus, am primit iertarea pentru păcatele noastre( Matei 26.28, Efeseni 1.7 )
Isus a invăţat pe apostoli să ducă Evanghelia la Neamuri, pentru că şi dintre ele, vor fi oameni care vor merge în Împărăţia Cerurilor(Matei 8.11,12); iar Pavel a fost un apostol al Neamurilor (Matei 28.19-20, Romani 11.13,14 ).
Dar toate acestea sunt învăţături ale Vechiului Testament, promisiuni împlinite şi nu o doctrină nouă ( Isaia 19.18-25 )
Deasemeni, mesajul lui Pavel a trecut întâi prin mâinile apostolilor, el nu a făcut nimic de capul său, ci a fost verificat, pentru ca mesajul lui să coincidă cu cel predicat de Cristos.Găsim asta în Galateni 2. 1-10
Pavel nu a putut să fondeze ceva ce deja exista, şi nici să modifice acest mesaj, de vreme ce el coincide cu învăţătura apostolilor.

Dovezi sunt multe. Istorici, fapte şi însăşi Biblia, care e un izvor nesecat de cunoştinţă. Întrebarea nu se referă la cât de autentic este mesajul Cristic, ci cât de mult te interesează să afli adevărul şi să îl primeşti ca atare.

sursa ideilor @ “Dovezi antice pentru viaţa lui Isus” de Gary R. Habermas

Advertisements

Author:

Oh God, I don't love You, I don't even want to love You, but I want to want to love You! Theresa of Avila

5 thoughts on “Cât de autentic e mesajul Christic?

 1. Mesajul Christic e cat se poate de autentic din punct de vedere istoric. Indoiala planeaza asupra altor lucruri. Din pacate degeaba se aduc argumente Biblice unor oameni pentru care Biblia nu reprezinta o autoritate.
  (Designul blogului e fain, doar ca scrisul mic si gri pe fundal negru e cam obositor).
  Spor la treaba si succes! :)

 2. Florin, mulţumesc pentru comment şi sugestie. Am să încerc să schimb formatul şi culoarea scrisului. Pentru voi.
  Spor şi ţie în tot ce faci. :wink:

 3. Sa iti bazezi argumentul impotriva unei critici exact pe ceea ce este criticat e o greseala. Daca eu critic mesajul Bibliei si tu imi spui ca el este adevarat si prezinta acuratete citand din Biblie, logic vorbind, argumentul e nul.

  Spui ca dovezi sunt multe. E exact invers. Nu sunt dovezi. deloc. Nu exista aproape nicio dovada ca evenimentele din Biblie sunt reale, si nu apar in niciuna dintre scrierile epocii.

  problema e ca ne incapatanam sa citim ce scrie in Biblie si sa credem ad litteram. daca vrem sa intelegem Biblia ar trebui sa ca ne uitam la fond si nu la forma, la sens si nu la cuvant.

 4. obisnuiesc sa cred ca sunt dependent de dulciuri asa cum un crestin este dependent de Dumnezeu.

  Obisnuiesc sa ma uit la diverse retete “adorr ciocolata”, asa cum un crestin adora sa citeasca poate… un verset.

  Obisnuiesc sa intreb: “dar cum se face?” si des asta intalnesc… o siguranta, un sprijin … asta imi doresc. Ca si un crestin care citeste, intreaba, dar totusi îi zambesc…

  Stiu insa ca pana nu fac reteta, pana nu o implinesc… Ea ramane ca o Biblie citita dar fara inteles.

  Deci… omule! pana cand nu faci ce citesti… CE VREI?
  Vrei ca si o reteta sa privesti la vorbe, cuvinte fara sa “traiesti”?

 5. Marius, bine ai venit pe blog! Desi acum sunt intr-o perioada mai dezorganizata, am sa revin cu un reply.Cat de curand. Si cu mai multe franturi din opiniile mele. =]

  Alin, no comments :love: Poate doar … interesanta analogie. O bulina alba alba special pentru tine :angel:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s