Posted in Care nu intră nicăieri altundeva

Dragostea

www.facebook.co.uk
http://www.facebook.co.uk

Ceva timp în urmă vorbeam cu un coleg de muncă-şi bun amic-despre viaţa de cuplu, despre căsătorie, în fine, despre ce înseamnă pentru el dragostea.Ne luasem de la o poveste imposibilă de iubire şi am ajuns să vorbim despre prieteni buni de-ai lui care trăiesc într-o căsnicie forţată, oameni care nu se mai pot suporta unul pe altul, dar merg înainte din varii motive: fie copii, fie, poate ce e cel mai grav, obişnuinţa. Îmi povestea cum unii mai cu capul pe umeri, deşi sunt într-o relaţie de lungă durată şi din punctul tuturor de vedere ar trebui să se căsătorească, ei nu vor să facă un pas atât decisiv .
Sincer? M-am mirat să aud că mai sunt oameni pentru care căsătoria este un pas important de viaţă, nu doar o înţelegere pe o foaie de hârtie pe care o poţi anula într-un an sau în 6 luni. Dar apoi am ajuns la acelaşi comun acord cu el, căsătoria este un contract pe viaţă, o cale fără întoarcere care fără iubire nu înseamnă nimic.
Dar e poate ca iubirea pentru unii să însemne un lucru şi pentru alţii un altul? Se poate ca un bărbat să îşi bată nevasta din dragoste? Se poate ca o femeie care se căsătoreşte din interes, să creadă ca se căsătoreşte din iubire?
Iubirea… Orice mi-aţi spune, iubirea nu înseamnă compatibilitate sexuală,în nici un caz ! Nici măcar nu înseamnă să ai multe lucruri în comun cu cel/cea pe care spui că îl/o iubeşti. Nu există iubire de probă. Pentru că termenul de căsătorie implică o dragoste reciprocă, altfel degeaba e totul. Nu, nu cred în căsătoriile de probă oricât de ‘la modă’ ar fi.
Poţi să spui cuiva cu mare uşuriţă ‘te iubesc’ dar până nu ştii că ceea ce spui e real pentru tine, e egal cu zero. Mă gandesc cum trebuie să fi fost pe vremuri, pentru mămicile sau bunicile noastre, când atât de puţin le era permis să stea în aceeaşi cameră cu peţitorul lor. Nu că aş fi neapărat de acord cu asta, dar, din punctul meu de vedere, punem mult prea mult accent pe vizual, pe olfactiv,pe senzorial, pe ceea ce vrem/ce ne dorim încât ne este greu să mai înţelegem ce ne spune inima, ce ne sfătuieşte Duhul lui Dumnezeu şi ceea ce simţim cu adevărat pt el/ea.
Cântarea Cântărilor este un poem al Vechiului Testament cu un carcter erotic, pe care cu greu îl poţi citi dacă nu ai un simţ al simbolicului.
Nu stârniţi dragostea până nu vine ea, ne îndeamnă Solomon. Să însemne asta că este un timp pentru dragoste şi un timp pentru ne-dragoste? Să însemne că trebuie să fii pregătit din TOATE punctele de vedere să poti iubi pe cineva aşa cum ar vrea Dumnezeu?

Nu ştiu…dar tind să cred că da. Cineva mi-a spus odată că încercând să cauţi dragostea nu faci nimic altceva decât să te concentrezi asupra căutatului şi nu a aşteptatului. Şi aşteptatul este o virtute, cel putin în mileniul 3.
Dragostea, dimpotrivă, este în primul rând sacrificiu, este a pune nevoile tale şi dorinţele tale pe locul al doi-lea, este a da prioritate celuilalt şi a renunţa la eul tău. Dragostea este răbdare, este îngăduinţă, este bucurie şi pace, este lumină, înţelegere, non-compromis.Dragostea este îndelungă răbdare şi compasiune.Se poate ca dragostea să nu atragă privirile ci mai mult dispreţul, dar Isus este dragoste. Deşi îşi întorceai faţa de la El, deşi dispreţuit de oameni, deşi părăsit , Cristos a venit pe pamant din dragoste petru noi, ca să ne salveze. Dragostea e în Isus Cristos, şi tot ceea ce El face şi spune clocoteşte de iubire pentru noi.
Aşa o dragoste vreau eu să fiu .

Dar tu?

Advertisements

Author:

Oh God, I don't love You, I don't even want to love You, but I want to want to love You! Theresa of Avila

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s