Posted in Dumnezeologie

Povestea Elefantului [Partea I]

sursa imaginii

De la o anumită vârstă , cand începem să venim în contact cu părerile altora, despre lume, despre viaţă, sau pur şi simplu, întrebări existenţiale(cel puţin din punctul nostru de vedere) ajungem totodată şi să raţionalizăm, să ne folosim de informaţia primită/însuşită pentru a trage o concluzie.
E de folos să încep cu o poveste, despre un tată şi fiul său, ajuns într-o zi acasă după o zi de şcoală cu o întrebare despre existenţa umană- poveste citită în lucrarea lui James W.Sire- Disciplina minţii
-Tată, tată, strigă copilul abia intrat pe uşă, să îţi spun ce am învăţat astăzi la şcoală, să îţi spun!
-Bine fiule, îi răspunde tatăl întâmpinându-l şi apucându-l în braţe, mângâindu-i creştetul cu claie de păr bucălat
Copilul începe să vorbească repede , aproape fără să răsufle: Azi am învăţat că pământul e rotund şi că stă în aer de unul singur. Tată, spune-mi, ce ţine globul să nu cadă ? şi ochii albaştri ai fiului priveau adânc în ochii tatălui , mirat de greutatea întrebării. Însă nelăsând să se vadă mirarea pe chipul lui, tatăl născoci repede un răspuns, pentru a nu trezi suspiciuni.
-Cum adică fiule? Păi, o cămilă , o cămilă ţine pământul să nu cadă!
-Uaa, o cămilăă…şi puştanul se dezlipi de tatăl său, mulţumit că i s-a lămurit curiozitatea şi încrezător că acela era un răspuns cu adevărat acurat.
A doua zi însă, baiatul se aşează din nou în braţele tatălui, nedumerit
-Tată, nu înţeleg.Ieri ai spus că o cămilă ţine în aer Pământul!
-Da, aşa am zis
-Bine, dar, pe cămilă? Ce o ţine în aer?
Perplex, tatăl se gandi din nou la un răspuns plauzibil şi rapid. Nimeni nu va avea încredere în ceea ce spui dacă îţi ia o veşnicie să găseşti un răspuns.
-Păi, fiule, e simplu. Cămila e ţinută în aer de un cangur!
Fiul plecă , însă se reîntoarse după o scurtă vreme, cu aceeaşi întrebare : Tată, eu tot nu înţeleg. Dacă Pămantul e ţinut de Camilă şi Cămila de Cangur… ce ţine Cangurul să nu cadă?
Exasperat şi confuz, pentru că nici el nu ştia răspunsul real la această întrebare, de teamă să nu îşi dezamăgească fiul, tatăl îşi propuse să mai încerce odată. Ultima lui şansă! Deci, cu toată puterea pe care o avea , ridică vocea şi rosti pe nerasuflate: Un Elefant fiul meu! Un elefant susţine Pamântul să nu cadă!
-Ei haide tată…şi pe Elefant ce îl ţine? Răspunse copilul, de acum neimpresionat şi suspect că ceva nu i s-a spus.
Deodată, din izvorul de inteligenţă care îi inspiră pe oameni să mai facă încă un pas, să mai găsească un răspuns… tatăl vine cu un răspuns absolut genial şi care bloca orice altă întrebare pe lângă
-Vezi tu, fiule, Elefantul este Elefant de suuuuuuuuuuuuuuus până jooooooooooooooooooooooooos !
*
Acum, lumea noastră, cât e ea de mare, a scos la iveală trei mari filozofii despre divin şi cosmos. Fie, există numai divin(adică, existăm de la sine, fără influenţa unui creator), fie divinul este separate de ceea ce este numit cosmos (adică, divinul a creeat cosmos) fie divinul si cosmosul sunt una si aceeasi chestie.
Concluziile lui James Sire despre cei fără teologie, cei care au impregnată ideea că existăm fără să fi fost creaţi, e că au o filozfie a religiei şi o sociologie a religiei, insă nu vor avea niciodată o teologie a Religiei, pentru ca teologia Îl are ca subiect principal pe Dumnezeu şi de vreme ce Dumnezeu nu există, orice încercare de a-L discuta pe Dumnezeu se face dintr-o perspectivă a-teistă (adică Îl exclude pe Dumnezeu incă de la început) . Deci, oricum mi-aş bate capul, ei nu vor putea accepta idea unui creator, pentru că din start , nu cred în existenţa unui Creator.

Până aici toate bune. Forma panteistă , pe de altă parte, cred că divinul şi cosmosul sunt unul şi acelaşi element. Filozofia de viaţă se învârte în jurul motto-ului: Atman este Brahman, unde Atman este sufletul oricărei persoane sau fiinţe (fie ea şi nepersonificată) iar Brahman este Dumnezeu, Sufletul a tot ce este viu. Brahman este realitatea primara , originea a tot ceea ce există, dar tot ce există, se crede a fi un vis de-al lui Dumnezeu, ceva izvorât din el , aproape ca o extensie a Lui, dar care se poate prezenta creaţiei într-un mod iluzoriu, ca o halucinaţie, ca ceva ce de fapt nu există. Desigur, există diferite forme panteiste care privesc creaţia şi creatorul în moduri si forme diferite… Dar în esenţă, gândesc cam la fel.
Spre exemplu budismul, ca şi formă religioasă –deşi nu poate fi folosit termenul de religie, pe drept, de vreme ce nu ei cred în nici un fel de Dumnezeu – crede ca lumea e o halucinaţie provenită dintr-un nimic (Marele Vid). Povestea asta cu iluzia şi cu ‘nu suntem ceea ce părem a fi’ mi se pare o absurditate enormă. Dar fiecare are dreptul să creadă în orice, oricât mi s-ar parea mie de absurd.
Ipoteza Gaia însă mi se pare cea mai interesantă sar şi cea mai absurdă dintre toate. Îl voi cita pe marele doctor şi biolog Lewis Thomas , care îşi exprimă gandurile cu voce tare, dând astfel nastere unei explicaţii pentru Ipoteza Gaia:

Am încercat să mă gândesc că Pământul e un fel de organism, dar nu are nici o logică. Nu mă pot gândi la el ca fiind asta. Este prea imens, prea complex, cu prea mult părţi componente care, la prima vedere, nu au nici o legatură vizibilă una cu alta. Dar cu o noapte înainte mergeam cu maşina de-a lungul unei şosele împădurită şi plină de deluşoare, din partea de Sud a ţinutului New England şi din nou m-am întrebat : Dacă nu ca un organism, atunci ca ce PARE să se asemene , cel mai mult? Şi cu satisfacţie, recunosc, în acel moment, mi-a venit în minte : PARE să se asemene cel mai mult cu o celulă singular.

Mă întreb dacă este vreo diferenţă între opinia lui Thomas şi a tatălui exasperat, care găseşte un răspuns atât de genial încât nimeni nu mai poate contesta că ceea ce ţine întregul Univers in aer să nu cadă este un Elefant… de suuuus până jooooooos. :- )

Advertisements

Author:

Oh God, I don't love You, I don't even want to love You, but I want to want to love You! Theresa of Avila

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s